ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА – ОКТОБАРСКА НАГРАДА ИВАНУ ГУТМАНУ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА – ОКТОБАРСКА НАГРАДА ИВАНУ ГУТМАНУ
  • Категорија:Друштво

Дан ослобођења Сомбора, 21. октобар, обележен је полагањем венаца на споменик борцима погинулим у Другом светском рату, као и на спомен обележје Црвеноармејаца, бугарских жртава и цивилних жртава на Видовданском тргу.

Венце су положили: испред Града Сомбора – Љиљана Тица, председница Скупштине града Сомбора, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Града Сомбора, Петар Грабеж, председник ОО СУБНОР-а Сомбор, Александар Николајевич Конанихин, први секретар Амбасаде Руске Федерације, Ива Крулева, заменица амбасадора и опуномоћени министар у Амбасади Републике Бугарске, поручник Мартин Димитров, заменик војног аташеа у Амбасади Републике Бугарске, делегација Првог центра за обуку Војске Србије – Сомбор и делегације неколико удружења грађана и политичких партија.

Свечана академија отпочела је химном Србије, коју је извео хор и оркестар Музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора, а потом је председница Скупштине града Љиљана Тица поздравила госте и грађане.

  • За Сомбор као град везују се многи значајни датуми, али 21. октобар нас враћа у 1944. годину када је након троипогодишње окупације фашистичким режимом, поново постао слободан, када је на његове улице поново дошла слобода. За ту слободу коју данас уживамо дате су многобројне жртве како наших суграђана различитих националности, тако и наших савезника. Баш због те чињенице окупили смо се данас да на свечани и достојанствени начин одамо почаст, захвалност и помен свим жртвама, истакла је председница Скупштине града Сомбора.

Она је додала да због свих жртава другог Светског рата који су борећи се против фашизма положили своје животе, угрозили своје здравље, међу којима је био и велики број наших суграђана, због непроцењивог значаја онога што су нам оставили, јер слобода је највеће благо које човек може да има, морамо настојати и бити много одговорније, много храбрије, много савременије друштво и при том не заборавити на значај сваког људског живота.

Заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић је на свечаној академији уручио захвалнице за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора, 21. октобра 1944. године. Захвалнице су добили Лазо Танасић, члан Председништва СУБНОР-а Сомбор и председник МО Црвенка, Фрања Мусулин, члан Председништва СУБНОР-а Сомбор и председник МО Горња варош и Селенча, Бора Стајшић, члан Председништва СУБНОР-а Сомбор и председнику МО Стапар, Првом центру за обуку Војске Србије и Музичкој школи „Петар Коњовић“ Сомбор.

На свечаној акадмији је уручена и Октобарска награда, као награда за трајно животно дело проф. др Ивану Гутману.

Захваљујући се на награди проф. др Иван Гутман је истакао да је веома пријатно изненађен овим признањем које му је доделио родни град, а које је добио за своје резултате постигнуте у науци, а новчани део награде уступио је Фондацији гимназије „Вељко Петровић“, чији је био ученик.

Проф. др Иван Гутман рођен је у Сомбору 2. септембра 1947. године, где је завршио основну школу и Гимназију „Вељко Петровић“, а затим школовање наставља у Београду на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду.

Славу хемичара, научника светског гласа академик Гутман стекао је као професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Данас професор емеритус, Иван Гутман по Хијошевом индексу прошле године најбоље рангирани српски научник који живи у домовини, четврти је од десет најуспешнијих живих српских научника у целом свету. Доктор математичких и хемијских наука је до пензионисања 2012. године на Природно-математичком факултету у Крагујевцу предавао физичку хемију, историју и филозофију хемије.

Од 1988. године члан је Српке академије наука и уметности, члан је Међународне академије математичке хемије и Академије нелинеарних наука у Москви. Чланство му је 2012. године потврдила и Европска адамија наука из Лондона. Добитник је многобројних награда и признања. Иако годинама живи и ради у Крагујевцу, по речима др Гутмана никада није отишао из свог родног Сомбора у коме сваке године проведе по месец – два дана.

Осим домаћина – представника скупштинске и извршне власти и СУБНОР-а, свечаној академији присуствовали су представници Амбасаде Руске Федерације и Републике Бугарске, Војске Србије – Први центар за обуку – Сомбор, представници Западнобачког управног округа и општина округа, Полицијске управе Сомбор, верских заједница, борачких организација и удружења, јавних предузећа и установа, удружења грађана, основних и средњих школа и други гости.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ и студенти Педагошког факултета у Сомбору.