ОБНОВА МОСТА КОД МОНОШТОРА БИЋЕ ЗАВРШЕНА ТЕК СЛЕДЕЋЕГ ЛЕТА!
Фото: Архива
ОБНОВА МОСТА КОД МОНОШТОРА БИЋЕ ЗАВРШЕНА ТЕК СЛЕДЕЋЕГ ЛЕТА!
  • Категорија:Друштво

Јавно предузеће „Војводинашуме“ издвојило је 32,5 милиона динара за реконструкцију моста Шмагуц код Бачког Моноштора. Иако је април био рок за завршетак радова, они још нису ни почели.

Мост на каналу Дунав – Тиса – Дунав код Бачког Моноштора за употребу није више од 10 годинa. Толико дуго у прекиду је веза између села и друге обале на којој се налази викенд насеље са неколико стотина викендица, шумско подручје, риболовачки терени. Овог пролећа демонитарани су и остаци дрвеног моста, а једино што је остало су дрвени стубови који вире из воде.

Веза са другом обалом је компа која ради само током дана. А на другу обалу прелазе викендаши, пецароши, туристи, радници Војводинашума, Моношторци који у шуми секу дрва, пчелари. Али то могу само током дана, јер због безбедности скела не ради ноћу.

  • Осим ове скеле нема другог пута. Може се ићи бентом, али мора се ићи на Бездан, испод моста на Дунавцу, али то је знатно дужи пут. Сваки викенд идем и када нам веременске прилике дозвољавају, јер имам викендицу на Донду, вели Роберт Арчон из Сомбора.
  • Јако ми фали овај мост. Не само мени, сваком Моношторцу и Сомборцу. Не можемо прелазити на другу страну јер када је низак водостај компа не ради, каже Стипан Ковач из Бачког Моноштора.

Након што је извођач доставио динамику извођења радова и почео са радовима на реконструкцији моста и рушењу и уклањању истог урадио је и ново геотехничко истраживање терена како је и уговором предвиђено. Пошто су утврђена неслагања између новог и постојећег геотехничког елебората морало се приступити изради новог пројекта усклађеног са новим геотехничким елаборатом. Поред овог проблема постоји и неусаглашеност са количином челика за покретни део моста тј. у пројекту није тачно прецизирано колико извођач радова треба да набави новог челика. До сада је извођач радова срушио и уклонио мост. У договору између инвеститора – ЈП “Војводинашуме“, извођача радова и пројектанта превазиђени су наведени проблеми те ће радови на реконструкцији бити настављени уз продужење рока извођења радова, наводи се у саопштењу ЈП „Војводинашуме“.

Нови рок за завршетак радова је лето 2020. године. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.