ОД ПОЛОВИНЕ ДЕЦЕМБРА, У ЕВРОПСКУ УНИЈУ НЕЋЕТЕ СМЕТИ ДА УНЕСЕТЕ ВЕЋИНУ ВОЋА
ОД ПОЛОВИНЕ ДЕЦЕМБРА, У ЕВРОПСКУ УНИЈУ НЕЋЕТЕ СМЕТИ ДА УНЕСЕТЕ ВЕЋИНУ ВОЋА
  • Категорија:Друштво

Нови правилник о воћу које путници смеју да унесу у Европску унију не односи се на све врсте, што значи да ће од 14. децембра када европски пропис ступи на снагу на удару бити јабуке, крушке, шљиве и трешње, али не и неколико врста тропског воћа које Срби често носе на пут.

Како су нам потврдили у Европском телу за безбедност хране (ЕФСА), половином децембра ступа на снагу пропис који дефинише да ће све биљке (укључујући живе делове биљака) које путници из Србије буду желели да унесу у земље Европске уније, морати да имају фитосанитарни сертификат. У преводу, ако кренете у Мађарску или у Хрватску, на граници ће вам одузимати већину воћа које сте понели у торби да презалогајите, али уз изузетке.

„Банане, ананас, кокос, дуријан и урме нису на листи“, потврђено је из Европског тела за безбедност хране (ЕФСА) за „Блиц Бизнис“.

Строжи правилници о томе шта путници смеју да унесу у ЕУ направљени су због биљних штеточина, а као део директиве Европске уније која се односи на воће и поврће, а која се примењује у зависности од процене.

На листи европске институције је 20 карантинских штеточина које се намножавају и шире, а укључујући јапанску бубу, азијску бубу дугог рога, цитрусову зелену и црну тачку и Xyлелла фастидиоса, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

„Избор штеточина заснован је на процени Европске комисије и ЕФСА које узимају у обзир вероватноћу ширења, успостављања и последице штеточина. Уредбом се утврђује листа биљака високог ризика чији ће увоз на територију ЕУ бити привремено забрањен од 14. Децембра“, наводе у ЕФСА.

Нова правила, како наводе имају за крајњи циљ заштиту територије ЕУ и њених биљака. Како наводе, циљ је и сигурна трговину, као и ублажавање утицаја климатских промена на здравље усева и шума. Од нових правила ће, како истичу, користи имати и грађани, узгајивачи и пољопривредници…

У октобру 2016. године Европски парламент и Савет усвојили су Уредбу о заштитним мерама против биљних штеточина. Та уредба је исте године у децембру ступила на снагу, али њена потпуна примена почиње у децембру ове године.

Ново правило, међутим, као део здравственог система биља ЕУ, постоји још од 1977. а потпуно је преиспитано 2013.

На „црној листи“ млеко и месо

Унос хране и пића је регулисан од стране сваке земље посебно али и од стране ваздухопловних организација па тако уношење намирница било у торби која се предаје или оној која се уноси у путничку кабину подлеже како здравственим и царинским прописима тако исто и авио прописима.

Како је „Блиц“ раније писао, оно што је до сада било познато јесте да се по законима Европске уније, млеко и месо не смеју уносити у ЕУ из земаља које нису чланице. И у Црној Гори важе слична правила.

Према званичним прописима, у Грчку, рецимо, није дозвољен унос меса, млека и млечних производа из земаља које нису чланице Европске уније, док је дозвољено са собом понети до два килограма млека у праху за бебе или хране за бебе, хране за посебне потребе, као и до два килограма хране за љубимце.