ОДРЖАНА 183. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА
ОДРЖАНА 183. СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА
  • Категорија:Друштво

На 183. седници Градског већа којом је председавао заменик градоначелнице Антонио Ратковић, чланови Већа су размотрили и одлучили о 18 тачака дневног реда. Између осталог, усвојили су предлог Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈКП „Простор“ Сомбор, предлог Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈКП „Зеленило“ Сомбор, Информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности ЈКП чији је оснивач Град Сомбор за период 01.01. – 30.09.2019. године.

Чланови Градског већа размотрили су и усвојили понуде ЈКП „Зеленило“ Сомбор и плана рада JКП „Простор“ Сомбор на пословима одржавања општинских путева и улица у зимском периоду „Зимска служба“ за сезону 2019/2020, као и Предлог за потписивање Париске декларације.

На Светски дан борбе против сиде, 1. децембра 2014. године, градоначелници из целог света су у Паризу потписали Декларацију о окончању епидемије сиде у својим градовима.

Потписивањем Париске декларације (о градовима брзог одговора), градоначелници су се обавезали на читав низ активности који имају за циљ остваривање 90-90-90, што значи обезбеђивање да најмање 90% људи који живе са ХИВ-ом знају за свој статус; да 90% људи који знају за свој ХИВ позитивни статус добију антиретровиралну терапију, те да 90% људи треба да буде на терапији супресивним вирусним оптерећењем.

Потписивањем Париске декларације, Град Сомбор би се обавезао да постигне и оствари циљеве 90-90-90 у третману ХИВ-а, што би рапидно смањило број нових ХИВ инфекција, као и смртних исхода са ХИВ-ом укључујући и туберкулозу, као и да ће Град Сомбор увећати и убрзати своје активности у циљу заустављања сиде до 2030. године, те да ће предузети мере у циљу заустављања стигматизације и дискриминације оболелих од ХИВ-а.

Кроз заједнички рад градови потписници Париске декларације могу да предузимају локалне акције у циљу постизања глобалног ефекта. Ширењем инфраструктуре и људских капацитета градови ће бити у стању да изграде више једнакости, као и инклузивнију, просперитетнију и одрживију будућност за све наше становнике и грађане без обзира на пол, старосну доб, социјални и економски статус или сексуалну оријентацију.

На 32. седници Савета за здравље Града Сомбора одржане 26.11.2019. године, Савет за здравље Града Сомбора је разматрао Париску декларацију о градовима брзог одговора и једногласно донео закључак да Град Сомбор потпише Париску декларацију о градовима брзог одговора у циљу укључења у глобалне активности кроз повећање и убрзање активности Града Сомбора у заустављању сиде до 2030. године.