ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА У СТАПАРУ
ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА У СТАПАРУ
  • Категорија:Друштво

У Дому културе у Стапару јуче је свечано отворена традиционална манифестација „Пета ткачка колонија“, чији је циљ очување културног наслеђа АП Војводине и ревитализација аутентичних локалних брендова, попут стапарског ћилима.

Ткачку колонију обишли су Њ.Е. Tомас Шиб, амбасадор Републике Немачке у Београду, Њ.Е. Кун Адам, амбасадор Краљевине Белгије у Београду, генерални конзул Републике Хрватске у Републици Србији Велимир Плеша, министар пољопривреде водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, председница Етно мреже НАЛЕД-а Виолета Јовановић и градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима.

  • Када смо кренули са ревитализацијом Стапарског ћилима у оквиру чега је и настала Ткачка колонија, ми смо себи поставили три циља. Један од тих циљева био је да подржимо жене у руралним подручјима и омогућимо им на неки начин креативно провођење времена и донекле економску независност, истакла је градоначелница Душанка Голубовић.
  • Наш циљ је био да имамо одговарајућу међуопштинску и регионалну сарадњу и није случајно што смо цео овај процес ревитализације покренули са оним ко је о томе имао добро знање, а то је Град Пирот. И поред тога, за нас један велики циљ јесте било очување културног наслеђа Града Сомбора. Традиција стапарског ћилима јесте традиција Српског народа у једној мултиетничкој и мултинационалној средини какав је Град Сомбор који броји преко 20 националних заједница. На овој петој ткачкој колонији можемо да сумирамо резултате и кажемо да смо ова три циља остварили, али смо их у међувремену и унапредили, рекла је градоначелница Сомбора.
  • Ми немамо ни нафту, ни злато, а немамо ни море. Ми немамо другог избора већ да се окренемо нашој домаћој храни и својим традиционалним вредностима . Управо једна од ствари које су у том спектру је и стапарски ћилим и због тога је јако важна ова ваша манифестација. Ја бих се захвалио свим женама које раде на овим разбојима и које се враћају неким вредностима које смо дуги низ година потискивали. Могу само да обећам да ће Министарство пољопривреде подржати овакве кораке, истакао је министар пољопривреде водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић

Tомас Шиб , амбасадор Немачке у Београду се захвалио НАЛЛЕД-у на позиву да буду покровитељи једне овакве манифестације с обзиром да и у Немачкој израда рукотворина има дугу Традицију.

  • Ми изузетно ценимо овај посао јер знамо колико труда и времена треба да се утроши да би настали овакви дивни предмети, у овом случају стапарски ћилим. Знамо да и у Немачкој, али и у Србији веома мали број људи се баве овим послом, а углавном су то жене којима је то додатни приход. Обилазећи ову колонију морам признати да сам импресиониран радовима тј. ћилимима насталим на овој колонији, рекао је Њ.Е. Tомас Шиб, амбасадор Немачке у Београду.

Колоније у Стапару и на Старој планини део су програма који организују Етно мрежа и НАЛЕД, у сарадњи градовима Сомбор и Пирот, уз подршку амбасаде Немачке која је ове године и покровитељ, с циљем очувања културног наслеђа, традиционалних занатских знања и вештина, али и као део подршке запошљавању жена које израђују рукотворине.

У склопу посете Стапару, Градоначелница Сомбора је у Жупанији угостила представнике дипломатског кора ЕУ, Хрватске , Немачке, Белгије, Украјине где им је представљена једна од највећих слика рађена у техници уље на платну „Битка код Сенте“, након чега су обишли кућу у којој је живео и стварао сомборски сликар Сава Стојков.