ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ГРАШАЛКОВИЋЕВЕ ПАЛАТЕ
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ГРАШАЛКОВИЋЕВЕ ПАЛАТЕ
  • Категорија:Друштво

Почели радови. Адаптација ће се обављати у четири фазе, а за прву издвојено 6,9 милиона.

Зграда Грашалковићеве палате из 18. века у Сомбору деценијама је била ругло града, али је локална власт одлучила да је уреди и радови су већ почели. Средства за реконструкцију објекта Граду Сомбору су додељена на конкурсу „Програм подршке развоју пословне инфраструктуре – у циљу развоја туризма и других привредних делатности локалним самоуправама“, Министарства привреде.

За адаптацију и реконструкцију палате град је добио 6.919.860 динара, а према речима Милана Стојкова, главног градског архитекте, реч је о првој од укупно четири фазе пројекта реконструкције Грашалковићеве палате.

  • У првој фази, која се финансира средствима Града и Министарства, планирани су радови на првом спрату објекта површине 420 квадратних метара. Обавиће се грађевинско-занатски радови, хидроинсталације, електроинсталације, са заменом столарије и малтерисање фасаде према Тргу Светог Тројства и део дворишне фасаде, каже Стојков.

Он додаје да ће се овим радовима побољшати функционисање, квалитет и безбедност амбијента објекта.

Према речима Немање Сарача, члана Градског већа за област културе и образовања, ова зграда ће бити стуб заштите културног наслеђа града Сомбора и његове историје.

  • Палата ће истовремено бити и место развоја новог и савременог стваралаштва и креативне индустрије. Када се окончају радови на свим фазама реконструкције зграде са уређењем дворишта, за који је расписан конкурс за дизајн као „Трг уметности“, успоставиће се јединствен кварт културе у самом језгру града, истиче Сарач и додаје да ће након улагања тражених средстава бити започета још једна фаза обнове здања.

Планирано је и формирање галерије „Сава Стојков“ и то на првом спрату, потом Салон знаменитих Сомбораца, Салон музике и игре, књижевни, музејски, ликовни, едукативни салон. Грашалковићева палата, након окончаних свих фаза реконструкције, постаће својеврсни центар културе.

У Градској управи Сомбора истичу да се реконструкцијом Грашалковићеве палате чувају традиционалне вредности културно-историјске целине града, ствара повољна пословно-туристичка клима, јачају капацитети туристичке понуде и подиже квалитет културних садржаја. Процена је да ће се у овој години за девет одсто повећати број туристичких долазака, што значи да се у Сомбору може очекивати 14.200 посетилаца. (Вечерње новости)