ПОЧЕЛЕ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О БУЏЕТУ ГРАДА СОМБОРА ЗА 2020. ГОДИНУ
ПОЧЕЛЕ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О БУЏЕТУ ГРАДА СОМБОРА ЗА 2020. ГОДИНУ
  • Категорија:Друштво

У оквиру УСАИД-овог „Пројекта за одговорну власт“, Град Сомбор је изабран за добијање техничке подршке због високог нивоа интересовања и опредељености за спровођење реформи које су усмерене на борбу против корупције, унапређење одговорне власти и учешћа јавности у управљању локалном заједницом.

Један од првих корака је укључивање јавности у креирање буџета, те је донета одлука да се крене са јавним расправама о буџету Града Сомбора, по месним заједницама како би се свим грађанима омогућило да на директан начин кроз комуникацију са надлежнима у Градској управи изнесу приоритете својих заједница. Први састанак за грађане и представнике градских месних заједница одржан је 5. новембра у Великој сали Скупштине града Сомбора.

  • Град Сомбор већ пету годину за редом спроводи процес укључивања грађана у одлучивање о трошењу средстава која се прикупљају кроз наплату пореза на имовину. На тај начин се повећава интересовање грађана за утрошак средстава који сви плаћају, а такође, подиже се свест о значају укључења грађана у одлучивање на локалном нивоу, рекао је члан Градског већа задужен за област финансија Сава Дојић. Он је нагласио да је наредни логични корак био проширење активности у оквиру процеса укључивања грађана и подизања транспарентности у раду локалне самоуправе, како би грађани учествовали у одлучивању на чега ће се трошити паре из буџета Града Сомбора.
  • По први пут своје предлоге дале су и средње школе са територије Града Сомбора, где је одрађен већ први круг гласања и ученици су одабрали по пет, шест предлога и већ 7. новембра ће гласати за оно што им је најпотребније и на тај начин ћемо испунити њихове жеље и потребе за њихове школе, рекао је Сава Дојић.

Бранислав Сворцан испред канцеларије за ЛЕР је истакао да је стварање добре управе дугорочан процес који тражи учешће и поверење јавности, односно грађана, те је потребно и даље подстицати активности у областима учешћа грађана и одговорнијег и транспарентнијег рада локалне самоуправе. Због тога је Сомбор препознао значај и прихватио ширење Партнерства за отворену управу на локалном нивоу.