ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ КОРИШЋЕЊА ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ У МОНОШТОРУ
ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ КОРИШЋЕЊА ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ У МОНОШТОРУ
  • Категорија:Друштво

У згради Жупаније јуче је одржан састанак и презентација РЕС фондације, са представницима Града Сомбора и насељеног места Бачки Моноштор, под називом „Добра енергија на седам Дунава“ а тема је била употреба енергије из обновљивих извора у Бачком Моноштору.

Присутне је испред Града Сомбора поздравио заменик градоначелнице Антонио Ратковић, рекавши да је Бачки Моноштор једно од насељених места које је препознало овај потенцијал коришћења енергије из обновљивих извора. Ратковиће се захвалио на изради катастра јавне расвете у овом насељеном месту, који показује колике инвестиције су потребне за прелазак на обновљиве изворе енергије и колике би се уштеде постигле таквом променом.

Представници РЕС фондације и њихови стручни сарадници представили су резултате енергетског прегледа, процене соларног потенцијала кровова у Бачком Моноштору, катастар јавне расвете, енергетску карту Дома културе, као и могућности за побољшање енергетске ефикасности и стварање електричне енергије из алтернативних извора.

Презентован је и пословни модел стварања енергетске задруге и оснивања соларне електране на примеру насељеног места Крижевци (Хрватска).

Испред Града Сомбора, уз заменика градоначелнице, састанку су присуствовали и члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција Мирослав Ковачић, члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић и помоћник градоначелнице за област међународне сарадње Иван Шимунов.