ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ПРОШЛИ ОБУКУ „КАКО ПРЕПОЗНАТИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ У РАДУ“
ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ПРОШЛИ ОБУКУ „КАКО ПРЕПОЗНАТИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ У РАДУ“
  • Категорија:Друштво

У Великој сали Скупштине града Сомбора 28. јуна 2019. године одржана је обука за представнике локалне самоуправе на тему „Како препознати дискриминацију у раду“.

Обука је организована у оквиру двогодишњег пројекта „Јачање локалних антидискриминационих капацитета и институционалних капацитета Повереника за заштиту равноправности“, подржаног од стране Министарства спољних послова Краљевине Норвешке.

Учешће на обуци су узели представници градске управе као и локалних јавних предузећа и установа града Сомбора. Окупљене је поздравила председница Скупштине града Сомбора Љиљана Тица.

  • Циљ овог пројекта је унапређење људских и мањинских права и друштвене укључености маргинализованих група у Републици Србији и смањење броја случајева дискриминације пред локалним општинским органима и јавним институцијама на локалном и централном нивоу, рекла је Тица.

Пројекат обухвата три групе активности: оне које се односе на јачање институционалних капацитета службе Повереника, активности које се односе на унапређење рада локалних самоуправа у пољу препознавања и сузбијања дискриминације, као и активности које се односе на промоцију рада и институције Повереника за заштиту равноправности.

У 2018. години обучено је око 140 представника 7 локалних самоуправа, док је у 2019. години предвиђена обука за преосталих 160 представника локалних самоуправа у 8 општина Србије.

Општини тј. граду који у оквиру својих надлежности на најбољи начин спроведе конкретне активности које су утицале на сузбијање дискриминације у својој средини уручиће се и ове године Годишња награда за општину/ град једнаких могућности.