ПРОСЕЧНА ЗАРАДА У СОМБОРУ ЗАОСТАЈЕ 8.000 ДИНАРА ЗА ПРОСЕКОМ СРБИЈЕ! КОМУНАЛНА НЕОПРЕМЉЕНОСТ УСПОРАВА ИНВЕСТИЦИЈЕ
ПРОСЕЧНА ЗАРАДА У СОМБОРУ ЗАОСТАЈЕ 8.000 ДИНАРА ЗА ПРОСЕКОМ СРБИЈЕ! КОМУНАЛНА НЕОПРЕМЉЕНОСТ УСПОРАВА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Инвестиције великих страних компанија годинама заобилазе западну Бачку. Интересовања има, али је проблем или радна снага или комунална неопремљеност.

Од 2014. године прилив страних директних улагања је износио 12,6 милијарди евра. Планирана вредност 99 пројеката који су подржани кроз подстицаје је нешто више од милијарду евра, уз отварање више од 44 хиљаде радних места. Али на подручје Сомбора, Апатина и Оџака стигла је само једна таква инвестиција и то „Магна Сетинг“ у Оџацима.

Нових великих инвестиција после тога није било.

  • Не могу да кажем да нисмо имали заинтересованих инвеститора, који би желели овде да улажу, али нама је проблем радна снага. Будући да Магна запошљава више од 1.900 радника потребе за радном снагом постоје. Општина Оџаци је у индустријску зону уложила више од 150 милиона динара и постоје сви услови за инвеститотре, каже Латинка Васиљковић, председница општине Оџаци.

Велике компаније нису заинтересоване ни за улагање у Сомбор, који од отварања италијанске „Калцедоније“, пре девет година чека фабрику која би могла да запосли неколико стотина радника.

У Привредном савету Града Сомбора разлог виде у томе што тамошња индустријска зона још није комунално опремљена.

  • Примарно је пут, водоводна мрежа, канализација, струја. Без тог ресурса, да се не лажемо, неће нико имати интерес да улаже у пројекте који трају по неколико година. Ми смо фирма која је три километра од центра града, а још увек уместо канализације имамо септичке јаме. Много је тешко некоме објаснити да три километра од центра града ви немате канализацију и то је врло озбиљан проблем, каже Слободан Ловрић, председник Привредног савета града Сомбора и привредника.

Град Сомбор сада гради комуналну инфраструктуру у индустријској зони. Требало би да то буде предуслов за нове инвестиције.

  • Седам хектара је површина индустријске зоне. Није то мало у смислу инвестиција на овом терену, али смо остали ускраћени за одговор да ли ће се и ко појавити као заинтересована страна. Тај одговор смо потражили, али нисмо добили, каже Ловрић.

Просечна зарада у Сомбору, Апатину и Оџацима заостаје 8.000 динара за просеком Србије. Процене су да сваки дан из Сомбора и шире околине у Суботицу на посао одлази око 500 радника. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.