ПУТНИЦИ ИЗ ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА ТРАЖЕ ДА ЖЕЛЕЗНИЦА ВРАТИ СТАРИ РЕД ВОЖЊЕ
ПУТНИЦИ ИЗ ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА ТРАЖЕ ДА ЖЕЛЕЗНИЦА ВРАТИ СТАРИ РЕД ВОЖЊЕ
  • Категорија:Друштво

Путници из неколико насеља у општинама Оџаци и Апатин и са салаша у околини Сомбора саставили су петицију са 101 потписом, коју су упутили Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, захтевајући да се ред вожње железнице прилагоди потребама грађана.

Небојша Петровић из Раткова, иницијатор и први потписник петиције, објашњава да становници овог и насеља Оџаци, Каравуково, Богојево Село, Богојево, Сонта, Пригревица и Буковачки салаши чекају по неколико сати до повратка кући из Сомбора, јер су променом реда вожње укинути поласци воза, који су им одговарали.

  • До пре четири године имали смо на располагању воз, који је из Новог Сада у Ратково стизао у 7.15, а потом кроз набројана насеља приспевао у Сомбор око 8.30. Први воз из Сомбора према Новом Саду кретао је у 12.10, тако да смо после обављених послова, пре свега специјалистичких прегледа у сомборској болници, могли благовремено да се вратимо кући. Сад то не можемо – наводи Петровић.

Изменом реда вожње, воз из Новог Сада долази сада у Ратково у 8.06, а у Сомбор у 9.37, одакле се више не враћа у 12.10, него у 10.20.

  • Тај ред вожње не одговара ником на поменутој релацији, јер до 10.20 не стижемо да обавимо послове, најчешће посете лекарима, а касније смо принуђени да 4-5 сати чекамо на Железничкој станици на отвореном, јер је чекаоница затворена, или да базамо по граду до поласка воза у 16 часова. А реч је углавном о старијим и болесним људима – напомиње Петровић.

Он истиче да потписници петиције, који су упућени на Сомбор као центар Западнобачког округа, траже да се приликом наредног усклађивања реда вожње врати воз који је из Раткова полазио у 7.15, а из Сомбора у 12.10. При томе не желе да се укине полазак из Сомбора око 16.00, јер је, како кажу, неопходан људима који у овом граду имају више посла или раде у предузећима до 15 часова.

  • Возови су комфорни и не касне, цене карата су приступачне, а железничка станица нам је на пет минута од болнице у Сомбору. Штета је да нам због неповољног реда вожње алтернатива буде скуп такси, који од Раткова до Сомбора кошта 2.500 динара, са додатних 200 динара за чекање по сату – закључује Петровић.

У одговору који смо затражили у „Србија возу“, наведено је да „услед инфраструктурних ограничења (превасходно пропусне моћи пруге)“ захтеви путника из Западнобачког округа не могу да буду реализовани.

  • Кориговање времена поласка воза из Сомбора са 10.20 на 12.10, а који би у Нови Сад стизао после 14 часова, изазвало би проблем и путницима успутних станица, који због посла гравитирају ка Новом Саду, и у том случају би каснили на своја радна места – предочила је Драгана Станковић, директорка Центра за маркетинг и медије „Србија воза“. (Вечерње новости)