РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СТАЗЕ ОД „ТРОМЕЂЕ“ ДО АПАТИНСКОГ МОСТА БИ ТРЕБАЛИ ДА ПОЧНУ НА ЈЕСЕН! РЕКОНСТРУИШЕ СЕ КУГЛАНА У КЉАЈИЋЕВУ, А „БУЏЕТИРАЊЕ“ РЕАЛИЗОВАНО И У СОМБОРСКИМ ШКОЛАМА
РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СТАЗЕ ОД „ТРОМЕЂЕ“ ДО АПАТИНСКОГ МОСТА БИ ТРЕБАЛИ ДА ПОЧНУ НА ЈЕСЕН! РЕКОНСТРУИШЕ СЕ КУГЛАНА У КЉАЈИЋЕВУ, А „БУЏЕТИРАЊЕ“ РЕАЛИЗОВАНО И У СОМБОРСКИМ ШКОЛАМА

Град Сомбор је 2015. године био међу првих десет локалних самоуправа које су спровеле процес Партиципативног буџетирања. Тада су у оквиру два циклуса анкетирања најпре прикупљени идејни предлози грађана а затим и изгласан предлог за изградњу платоа испред Месне заједнице „Станишић“ у истоименом селу. Наредне, 2016. године настављено је анкетирање грађана када је прва на листи предлога била изградња излетишта на „Тромеђи“, док је 2017. године победио предлог за реновирање објекта предшколске установе у Кљајићеву. У оквиру програма Партиципативног буџетирања 2018. године, грађани су са 2.235 гласова подржали предлог „Изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на Тромеђи)“. Поменуто шеталиште до данас није изграђено због неуспешне јавне набавке јер понуђач није поднео исправну документацију, па је комплетан процес реализације пројекта померен, о чему смо раније писали.

Према најновијим информацијама које је Сомборњуз добио из Градске управе, пројекат за изградњу шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на „Тромеђи“ је завршен почетком 2020. године и тренутно се припрема документација за расписивање јавне набавке за извођење радова. Ако не буде непредвиђених околности приликом спровођења поступка јавне набавке, радови би требали да почну на јесен ове године, а план је да поменута стаза буде готова најкасније на пролеће 2021.године.

Претходне године грађани су са 1.583 гласова одлучили да подрже пројекат „Уређење објекта рекреативног центра у Кљајићеву (објекат куглане). Према речима Саве Дојића, члана Градског већа за област финансија и привреде и председника Радне групе за за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину, радови на реконструкцији Куглане у Кљајићеву су почели ове недеље, тачније 27. јула 2020. године а рок за завршетак је 40 дана. Изводе се лимарски радови и врши се замена улазних врата у Куглану.

Дојић је нагласио да је прошле године спреведен поступак партиципативног буџетирања и међу ученицима Сомборских средњих школа, те да је на основу резултата њиховог гласања спроведена и завршена јавна набавка.

  • Изабрани су понуђачи за робу и услуге, па ће Гимназија „Вељко Петровић“ добити пројектор, мобилну таблу и два лап топа, Средња економска школа 15 клима уређаја са уградњом, Средња пољопривредно прехрамбена школа 15 металних ормана за гардеробу и обућу, а у Средњој медицинској школи и у Средњој школи „Свети Сава“ се ради на обнови тоалета. Како се у процес партиципативног буџетирања из године у годину укључује све више грађања, који на овај начин одлучују где ће се утрошити њихов новац из буџета, и ове године ће бити спроведен поступак „Партиципативног буџетирања“, рекао је Дојић.