РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СТАЗЕ ОД „ТРОМЕЂЕ“ ДО АПАТИНСКОГ МОСТА ЋЕ БИТИ ФИНАНСИРАНИ ИЗ БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ
РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ СТАЗЕ ОД „ТРОМЕЂЕ“ ДО АПАТИНСКОГ МОСТА ЋЕ БИТИ ФИНАНСИРАНИ ИЗ БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Од 10. октобра 2019. године биће спроведен нови пројекат „Партиципативно буџетирање“, у оквиру којег грађани имају могућност да својим предлозима пројеката креирају буџет за наредну 2020. годину.

Град Сомбор је 2015. године био међу првих десет локалних самоуправа које су спровеле процес Партиципативног буџетирања. Тада су у оквиру два циклуса анкетирања најпре прикупљени идејни предлози грађана а затим и изгласан предлог за изградњу платоа испред Месне заједнице „Станишић“ у истоименом селу. Наредне, 2016. године настављено је анкетирање грађана када је прва на листи предлога била изградња излетишта на „Тромеђи“, док је 2017. године победио предлог за реновирање објекта предшколске установе у Кљајићеву. Коначно, претходне 2018. године, у оквиру програма Партиципативног буџетирања грађани су са 2.235 гласова подржали предлог „Изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на Тромеђи).“

  • Како за остварење тог предлога није постојала пројектно-техничка документација, Градска управа је приступила усвајању плана активности и 21. фебруара је расписна Јавна набавка која је неуспешно окончана, будући да одабрани понуђач није поднео исправну документацију. После тога, нова Јавна набавка за израду пројектно-техничке документације је расписана 18. марта a након њеног затварања и одабира извођача приступило се закључењу уговора те изради документације. Израда пројектно-техничке документације није завршена до тренутка усвајања ребаланса Буџета, те је одлучено да се целокупни радови финансирају средствима која ће бити наменски опредељена у буџету за наредну, 2020. годину, рекао је Сава Дојић, члан Градског већа за финансије и Председник Радне групе за за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину.

Неопходно је напоменути да је сам процес Партиципативног буџетирања имао и другу димензију.

  • Наиме, предлози које су грађани предлагали су били разноврсни и у оквиру Партиципативног буџетирања 2018. године прикупљено је чак 80 предлога, од којих се првих пет по броју понављања нашло на анкетном листићу, док је Радна група за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину, која је задужена и за спровођење Партиципативног буџетирања предложила градским службама да се и неки од осталих предлога уврсти у редовне актвиности. На тај начин уређено је неколико дечијих игралишта не територији града и насељених места а која су се налазила на анкетним листићима, рекао је Дојић.

Он је напоменуо да се поред тога приступило и уређењу Дома културе у Бачком Моноштору и то тако што је припремљена документација за израду енергетског пасоша Дома културе, што уједно представља увод за израду пројектно-техничке документације за, између осталог, реконструкцију грејања овог објекта. Дом културе у Бачком Моноштору је у протекле три године био предлог који је освајао друго или треће место у оквиру Партиципативног буџетирања.

Овај чланак има један коментар

Коментари су онемогућени.