РАДОВИ НА ПИЈАЦИ СЕ ПРИВОДЕ КРАЈУ, АТРИЈУМ ИПАК БЕЗ ФОНТАНЕ
РАДОВИ НА ПИЈАЦИ СЕ ПРИВОДЕ КРАЈУ, АТРИЈУМ ИПАК БЕЗ ФОНТАНЕ
  • Категорија:Друштво

Радови на реконструкцији „Пијаце у ланцима“, као и они на уређењу атријума сомборске Градске куће готово су приведени крају, па би се у неколико наредних дана закупци пијачних тезги могли вратити на свој уобичајено тржно место са Трга Светог Тројства на којем се налазе од пре неколико месеци.

Рокови за завршетак оба ова посла су прекорачени, што и не чуди када се зна да је реконструкција „Пијаце у ланцима“ започела непосредно пре избијања епидемије коронавируса, па је и јавност имала пуно разумевања за кашњење. Ове радове обележио је и мали застој због проналаска арехеолошких артефаката, испоставило се далеко мање значајних него што су то имплицирали сензационалистички настројени написи у штампи, а Сомборци нису били пресрећни ни чињеницом да је у склопу радова посечено неколико старих бођоша који су обезбеђивали хлад трговцима и посетиоцима „Пијаце у ланцима“. Како било, мајстори извођача радова, сомборског „Сомборелектра“ и пригревачког „Џими комерца“ ових дана ударају завршни „гланц“ новопоплочаном пијачном простору, а на јесен, када буду повољне агрометеоролошке околности, комуналци овдашњег ЈКП „Зеленило“ би требали да посаде и нове бођоше, како би Сомбор и даље имао разлога да се кити називом „Зеленград“.

За разлику од „Пијаце у ланцима“ кашњења у радовима на реконструкцији атријума Градске куће су далеко већа, пошто су отпочели још у априлу 2018. године скидањем попуцалог брачког мермера и земљаним радовима. Тада је најављено да ће овај простор добити летњу позорницу те да ће поново прорадити и фонтана која је доминирала атријумом али и да ће бити обновљена комплетна столарија, укључујући монументалне дрвене ајнфорт капије, како би атријум поново постао пролазна веза главне улице Краља Петра Првог са Тргом Светог Тројства.

Мада су радови требали да буду завршени још то исто лето, како би се у атријуму одржао први Сомборски филмски фестивал, из никад појашњених разлога, реконструкција овог објекта се развукла „као гладна година“, све до данашњих дана. Мермер са Брача, као подлога осетљива на, за Сомбор карактеристичне ниске зимске температуре, замењен је ливеним бетонским плочама, али без икаквог објашњења је у потпуности нестала фонтана, као што у овом тренутку нема назнаке о било каквој летњој позорници. Оно што је новина у атријуму је стаклена башта некадашњег иконичног локала који је својевремено био познат као Градска кафана, са огромним клима уређајима на њеном врху. По присуству велике количине грађевинског материјала и шута у ходницима атријума извесно је да ће радови ипак још потрајати, па Сомборцима остаје нада да ће, ако не до краја овог лета, а оно у раним јесењима данима (за када се везују и наде у сплашњавање пандемије коронавируса), моћи и породично да уживају у новоуређеном простору атријума Градске куће, који је у годинама процвата ове вароши посећивало неколико хиљада гостију дневно. (Дневник)