РУСКА ТЕЛЕВИЗИЈА СНИМИЛА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О БАТИНСКОЈ БИТКИ
РУСКА ТЕЛЕВИЗИЈА СНИМИЛА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О БАТИНСКОЈ БИТКИ
  • Категорија:Друштво

Поводом обележавања Дана победе на фашизмом у Другом светском рату, „Бесмртни пук“ Сомбор угостио је филмски тим телевизијског канала Култура из Руске Федерације који је снимио материјал за документарни филм са преживелима и потомцима учесника Батинске битке, која је била највећа по количини снага учесника, интензитету борби и стратешком значају у току читавог Другог светског рата на подручју бивше Југославије.

  • Екипа Тв Култура обишла је споменик и Музеј битке, као и гробља и спомен комплекс. Причали су са потомцима учесника борбе и једним преживелим учесником битке, који живи у Суботици. Ми смо били логистичка подршка и трудили смо се да их угостимо и пружимо што више информација, каже Мирко Каурин, координатор „Бесмртни пук“ Сомбор.

У Сомбору ће 09. маја 2019. године први пут бити организован марш „Бесмртног пука“, како се не би заборавиле жртве и јунаци антифашистичке борбе у Другом светском рату.

  • Сама шетња „Бесмртног пука“ увеличава тај догађај и буди у народу масовно скупљање и дух патриотизма. Поента је да се и наша деца окупе заједно са свима нама, те да се никада не заборави антифашистичка борба, а да се све то никада више не понови, каже Каурин.

Свечани марш Бесмртног пука почеће у четвртак, 9. маја у 11 часова на тргу Светог Ђорђа у Сомбору, а кретаће се улицом Краља Петра I до венца Радомира Путника и Видовданског трга, где ће се учесници зауставити и положити цвеће и венце. Шетња ће се наставити венцом Живојина Мишића и Степе Степановића до улице Краља Петра I, где ће се марш завршити. (Извор: РТВ)

Овај чланак има један коментар

  1. Ferika

    Još samo da se priznaju i zločini, pa da slava bude večna..

Коментари су онемогућени.