СИНОЋ У СОМБОРУ ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“
СИНОЋ У СОМБОРУ ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“
  • Категорија:Култура

Отварањем изложбе радова прерано преминулог Димитрија Мирка Ћелића из Пригревице, синоћ је у Градском музеју Сомбор почела манифестација „Музеји за десет“ која ће трајати до 19. маја. Изложба носи назив ,,Оставштина за будућност“ и представља целокупан опус рада Мирка Ћелића, вајарски, фрескопис и фотографију.

У првој просторији могу се видети неколико Миркових фресака које су постављене у манастиру Острог, а ту је приказан и део његових фотографија на којима су цркве из Лике које је он документовао 2015. године. За једну од својих фотографија добио је и међународно признање у Атини. У другој просторији су Ћелићева вајарска дела, у дрвету, бронзи и керамици, а ту могу да се виде и гусле које је он израђивао. Реплике мачева и музејског накита које је радио за потребе археолошких изложби такође се налазе у другој просторији, док је у трећој просторији постављена ковачка радионица Миле Ћелића, Мирковог деде. Ову ковачку радионица, Ћелић је поклонио сомборском музеју и део је сталне поставке.

Изложба Димитрија Мирка Ћелића ,,Оставштина за будућност“ у Градском музеју Сомбор биће постављена до 3. јуна 2019. године. Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Данас (14.05.) ће у оквиру манифестације бити одржан програм „Музеј у мом дому“, а комплетан програм овогодишње манифестације „Музеји за 10“ у Градском музеју Сомбор можете погледати ОВДЕ.