СОМБОР ПОНОВО БИО ДОМАЋИН СУСРЕТА „МАТИЦА ДИЈАСПОРА“
smart
СОМБОР ПОНОВО БИО ДОМАЋИН СУСРЕТА „МАТИЦА ДИЈАСПОРА“
  • Категорија:Друштво

Традиционални сусрети „Матица Дијаспора“ које организује Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сомбора, одржани су од 04. до 06. октобра 2019. године, а овим програмом „Коријени“ су обележили 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Манифестација је почела предавањем у свечаној сали града Сомбора, где је на тему „Перспективе Срба у региону“ говорио Миодраг Линта, председик Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, а програм је подржао и Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију. Окупљени у препуној сали Жупаније могли су да чују доста тога о многим проблемима, али и јаснијим перспективама Срба у региону.

Другог дана манифестације у малој сали Српске читаоница „Лаза Костић“ отворена је изложба „Наши крајеви“, на којој су се представили Срби из Вуковара, Дубровника, Републике Српске, Лике, Кордуна и Бачке, преко својих КУД-ова и различитих организација које их окупљају. Програм и изложбу је отворио Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине.

Истог дана је одржан и Округли сто на тему „Перспективе Срба“. Уводничар, мр Влада Ђурковић је говорио о аутокефалности Српске Православне Цркве којом је Свети Сава отворио перспективу Србима, која траје већ 800 година и која ће трајати вековима. Мила Ћатовић је говорила о страдању Срба у НДХ, а поводом 80 година почетка Другог светског рата. Испред Матице Српске из Дубровника говорио је Милопрад Буха, који је истакао да само очување културних основа може отворити перспективу за даљи развој. Испред удружења Срба Косова и Метохије је говорио адвокат Миладин Дабетић. Боро Ркман из Вуковара, Љиљана Браловић из Горњег Милановца, Илија Павловић из Шамца и Ранка Срдић из Новог Сада су у својим излагањима истакли да је Србима преко потребно јединство, односно саборовање које већ 800 година негује Српска православна Црква, те да је једина јасна перспектива она која народ везује за Цркву.

Сала Дома ученика била је место одржавање књижевног сусрета, на којем је своје стихове говорило двадесетак песника из Апатина, Новог Сада, Шамца, Вуковара, Дубровника, Прњавора, Добоја, Вуковара. Франкфурта, Пећи и Горњег Милановца.

У недељу, 06. октобра учесници сусрета су се поново окупили у Српској Читаоници и кроз неформалан разговор истакли, да ови сусрети веома значе свим градовима и заједницама Срба у њима, јер потврђују везу Матице и Дијаспоре као и Срба у региону. Истог дана Мушка певачка група „Чауши“ је одржала и свој концерт, којим су овогодишњи сусрети завршени.