СОМБОРАЦ СВАКЕ ГОДИНЕ АУТОМАТИКОМ ИДЕ У МЕЂУГОРЈЕ! „ТОМОСОМ“ ПРЕШАО ВЕЛЕБИТ
СОМБОРАЦ СВАКЕ ГОДИНЕ АУТОМАТИКОМ ИДЕ У МЕЂУГОРЈЕ! „ТОМОСОМ“ ПРЕШАО ВЕЛЕБИТ
  • Категорија:Друштво

Благо Башић из Сомбора већ пуних петнаест година свакога лета путује на ходочашће у Међугорје и сигурно то не би било ништа необично, да он на толики пут не одлази маленим мотором „томосом“ аутоматиком и сваке године бира другачију путању до свог крајњег циља. Ове године до Црне Горе ишао је кроз Србију, а повратак је био мало дужи јер је Башић намерно скренуо са путање, па до Сомбора стигао кроз Хрватску и Босну и Херцеговину.

  • Први пут сам у Међугорје ишао из здравствених разлога, а после тога сам одлучио да сваке године идем на то место, јер ме испуњава и осећам се срећно. Свако путовање је авантура и никада не знате шта ће вас снаћи, а мени су се за ових петнаест година заиста дешавале и лепе и ружне ствари. Ове године пут ме је водио од Сомбора преко Новог Сада до Шапца, Ваљева, преко Дивчибара, Ужица и Пријепоља до Подгорице и на Цетиње, а у повратку сам ишао и до Боке Которске, Дубровника, Сплита, Требиња, Шибеника, Плитвица, Сиска, Нашица и Осијека. Укупно сам прошао кроз више од 60 градова и имао сам само један мањи квар на мотору, што и није тако страшно – почео је причу Благо Башић.

На путовању кроз разне градове, Башић се упознао са многим људима, који су му помогли на разне начине. Неки су му понудили освежење и оброк, код неких је преспавао, а неки су му се нашли у невољи.

  • Када сам дошао до Сплита било је око девет сати увече и почела је да пада киша. Мотор је стао и морао сам да га гурам, па сам случајно угледао једну жену која је закључавала апартмане које издаје. Упитао сам је за смештај, али сви капацитети у њеној вили су били попуњени. Онако мокар и уморан хтео сам да наставим даље, али она ме је задржала и одмах позвала супруга да се договоре како да ми помогну. Сместили су ме у своју гаражу, која је била уређена као апартман, и ту сам преноћио. Сутрадан ујутру заједно смо попили кафу и упознали се, а ја нисам знао како да им захвалим за тако диван гест. То је доказ да свуда има добрих људи, који су спремни да помогну путнику у невољи – рекао је Благо Башић.

Његов моторић свих петнаест дана био је послушан и имао је само један мањи квар, који је поправљен за само двадесет минута. Иако не делује да такав мотор може да прегази толики пут, Башић је успео са њим да пређе и Велебит, веома захтевну планину на којој се највише мучио. Већ наредне године овај Сомборац ће се упутити на ново ходочашће, а до тада ће се присећати овогодишње авантуре и спремати свог „сапутника“ за неке нове, (не)премостиве препреке.