СОМБОРСКА „ЧИСТОЋА“ УКЛАЊА ЖИВОТИЊСКИ ОТПАД СА ПУТЕВА И ПО ПРИЈАВИ ГРАЂАНА
СОМБОРСКА „ЧИСТОЋА“ УКЛАЊА ЖИВОТИЊСКИ ОТПАД СА ПУТЕВА И ПО ПРИЈАВИ ГРАЂАНА
  • Категорија:Друштво

Угинуле животиње на путевима нису реткост, али убудуће ће њихово уклањање бити решавано на адекватнији начин, поручују из ЈКП Чистоћа Сомбор, јер су опремљени новим специјализованим возилом за те намене, али и за сакупљање животињских лешева из домаћинстава, који су неретко завршавали на дивљим депонијама. У комуналном предузећу поручују да се та услуга грађанима неће наплаћивати.

Лешеви већином паса, мачака али и других мањих животиња на нашим путевима нису реткост. Готово да нема возача, који саобраћајући друмовима није наишао на тај ружан призор, који не само да не прија оку, већ представља и опасност у саобраћају.

  • Што се тиче животиња на путу, свакодневно се виђају пси, мачке, фазани, зечеви, лисице итд. Када неко удари аутомобилом животињу, то је исто као да сте ударили камен и не само да утиче на безбедност, већ и на аутомобилу настају велика оштећења. Никада до сада нисам ударио животињу на путу, на срећу, каже Веселин Вујовић, Сомбор.
  • Опасност је велика јер су животиње поред пута и ако возачи возе брзо, не виде је и налећу на њих. Чак и ако их примете а брзо возе, онда долази до наглог скретања и постоји могућност превртања возила и саобраћајне незгоде, саопштио је Панто Петровић, директор Ауто – мото – клуб Магнет Сомбор.

У комуналном предузећу „Чистоћа“ истичу да се годишње, по пријавама грађана, са сомборских путева уклони око 200 лешева животиња, али да је највећи проблем анимални отпад из домаћинстава којег на годишњем нивоу има око 120 тона.

  • Лешеве са путева смо купили углавном по пријави грађана, а нешто и по пријави полиције и то када у јавном саобраћају настарадају разне животиње. Углавном су то пси и мачке. С обзиром да смо добили специјализовано возило за сакупљање, мислим да ће боље и лакше да се ради, казао је Владимир Крнета, ЈКП „Чистоћа“ Сомбор.
  • Не само на околним путевима, већ и по каналима, околним њивама и ливадама неодговорни грађани бацају лешеве угинулих животиња из домаћинстава. Има и оних који их закопавају, али већина то не ради и бацају их не размишљајући колико загађују животну средину. На грађанима је само да пријаве да имају угинулу животињу, а ми ћемо је адекватно покупити са новим специјализованим возилом, изјавио је Владилсав Живановић, технички директор ЈКП Чистоћа, Сомбор.

У ЈКП „Чистоћа“ Сомбор истичу да очекују да ће грађани пријављивати угинућа домаћих животиња, а информације ће добити на полеђини комуналног рачуна.

  • Свега десесетак тона угинућа се преда у сомборску „Протеинку“ на уништавање, а онда можете замислити колико је 110 тона расутог анималног отпада по депонијама. Можда је највећа депонија те врсте између Стапара и Бачког Брестовца. Нама је циљ да утичемо на свест грађана и да штитимо животну средину, додао је Живановић.

Убудуће ће сомборска „Чистоћа“ специјализованим возилом сакупљати сав анимални отпад који грађани пријаве и та услуга се неће наплаћивати, са циљем спречавања настајања нових и ширења постојећих опасних депонија. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.