СОМБОРСКИ СТОЧАРИ ЗБОГ РЕСТИТУЦИЈЕ ОСТАЛИ И БЕЗ ЗЕМЉЕ И БЕЗ НОВЦА
СОМБОРСКИ СТОЧАРИ ЗБОГ РЕСТИТУЦИЈЕ ОСТАЛИ И БЕЗ ЗЕМЉЕ И БЕЗ НОВЦА
  • Категорија:Друштво

У Сомбору је државну земљу по праву пречег закупа добило 218 сточара, којима је распоређено скоро 11.000 хектара. Међутим, упркос томе што су одлуке донете и што су сточари платили закуп део земље ипак неће моћи користити, јер је она враћена у поступку реституције.

Сточари кажу да су тиме двоструко оштећени. Остали су и без земље и без новца.

Породица Томислава Вуковића бави се сточарском производњом и у њиховим стајама су десетине товних јунади и музних крава. Као сточари по праву пречег закупа имају право на коришћење државних ораница. Али су сада остали без дела те земље иако су ту земљу добили у закуп на 10 година и платили.

  • Добили смо Одлуку, знали смо коју земљу смо добили, колико хектара. Добили смо да платимо закуп, платили, онда смо у августу добили уговоре на потпис, потписали. Уговори су послати у Министарство пољопривреде на потпис, али вратио се потписан само део уговора. За уговоре који се нису вратили потписани речено нам је да је земља враћена у поступку реституције бившим власницима, каже пољопривредник Томислав Вуковић, пољопривредник из салаша Градина.

Сличан проблем имају и други сточари и то не од ове године. Нису против враћања одузете земље, али онда земљу за коју се зна да ће бити ускоро враћена и не би требало давати у закуп.

  • Прво нам доделе земљу, а онда нам кроз реституцију узму ту земљу. Чак смо два пута платили закуп, а када требамо ући у посед они кажу не може отишло у реституцију. Онда чекамо годину и више да нам врате новац, додаје пољопривредник из салаша Буковац Тихомир Каралић.
  • Јесам за то да се тим људима врати њихова земља, али држава треба да реши те односе, а не да нас упућују на њих. Они када добију земљу не желе нама да издају, конкретно парцела коју сам ја добио по праву пречег закупа нови власник већ је дао у закуп другом пољопривреднику. Имам утиска да се земља која иде у реституцију тенденциозно додељује сточарима и онда стално имамо проблема“, каже Вуковић.

У одговору који нам је достављен из Министарства пољопривреде кажу да је одлука да се земља намењена за реституцију даје сточарима по праву пречег закупа донета како би се сточарима дало што више земље.

  • Обзиром да је на територији Града Сомбора значајна површина државног пољопривредног земљишта у фонду за враћање њено изузимање из давања у закуп сточарима значајно би умањило површину која им може бити опредељена“, наводи се у одговору Министарства пољопривреде.

За лицитацију је остало још 12.000 хектара, али како кажу у Министарству пољопривреде земља узета сточарима због реституције не може по закону бити надокнађена из фонда који је предвиђен за лицитацију.

Новац ће бити враћен ако уговори нису потписани, а ако су потписани уплаћена средства Министарство пољопривреде пренеће на новог власника земље, јер уговори потписани између сточара и Министарства на снази морају остати максимално три године. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.