СОМБОРУ 135.000 ЕВРА ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ „Бициклистичка рута Европски Амазон”
СОМБОРУ 135.000 ЕВРА ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ „Бициклистичка рута Европски Амазон”

Град Сомбор је регионални координатор на реализацији пројекта Amazon of Europe Bike Trail- Бициклистичка рута Европски Амазон”. Пројекат је одобрен у другом позиву, од стране “Interreg Danube Transnational Programme”, на укупан износ од 3.200.000,00 евра, од чега је за град Сомбор опредељен износ од 135.000,00 евра. Реализација пројеката траје 36 месеци. У блиској будућности, ова регија ће постати први UNESCO прекогранични резерват биосфере Мура-Драва-Дунав који се протеже у пет земаља. У циљу понуде одрживог начина коришћења готово 1.000.000 хектара веома вредног природног и културног предела, 25 партнера су започели пројекат “Amazon of Europe Bike Trail- Бициклистичка рута Европски Амазон,”.

“Бициклистичка рута Европски Амазон,” је први пројекат који повезује пет земаља и ствара модел за одрживи економски развој ове регије, истовремено штитећи природно и културно наслеђе. Пројект повезује 15 пројектних партнера и 10 придружених партнера у циљу стварања модела за одрживу мобилност у будућем прекограничном резервату биосфере Мура-Драва-Дунав који се протеже у горе наведених пет земаља.

Поред развоја туристичке понуде, пројекат ће ојачати кооперацију између појединих заштићених подручја у оквиру планираног прекограничног резервата биосфере, доприносећи његовој свеукупној успешности. Пројекат “Бициклистичка рута Европски Амазон,” ће такође служити као платформа за одрживи развој подручја у оквиру заштићених зона, чинећи регион Мура-Драва-Дунав природном дестинациојом за одмор.

У циљу развоја пројекта “Бициклистичка рута Европског Амазона,” као успешног одрживог производа и јединственог бренда, 15 организација са овог подручја, на којем живи око милион становника, установљава организациони и информациони систем, што ће на крају резултирати у стварању заједничког производа са јасном и јединственом понудом ових чудесних предела. Заснована на природно оријентисаном водичу за посетиоце, постојеће бициклистичке руте ће бити повезане и опремљене инфраструктуром (одмаралишта, инфо табле, знакови, стајалишта), стварајући тиме више од 1400 км заједничке бициклистичке руте са обе стране реке Муре, Драве и Дунава.

„Позивамо вас да нам се придружите на бициклистичком догађају, у склопу Међународног бициклистичког фестивала (август-октобар 2019.), у Сомбору (Сомбор/Бачки Моноштор, 05. октобар) са почетком у 10 часова. Придружите нам се у авантури на бициклистичкој стази уз Европски Амазон, а детаљи око програма биће накнадно објављени“, стоји у позиву из градске Управе.

Међународни бициклистички фестивал Европски Амазон се одржава од августа до октобра 2019. године на подручју првог петодржавног УНЕСЦО резервата биосфере Мура-Драва-Дунав, кроз једанаест бициклистичких догађаја у Аустрији, Словенији, Мађарској, Хрватској и Србији.

„Бициклистичка рута Европски Амазон“ је пројекат који је одобрен у оквиру Дунавског транснационалног програма који кроз сарадњу организација из пет земаља има за циљ успоставити међународно препознати и одрживи циклотуристички производ на подручју будућег 5-државног УНЕСЦО резервата биосфере Мура-Драва-Дунав (TBR MDD).

Додатне информације о датумима одржавања Међународног бициклистичког фестивала можете пронаћи на службеном Facebook догађају.

Међународни бициклистички фестивали у оквиру пројекта одржавају се на следећим подручјима:

Велика Полана, Словенија
Бад Радкерсбург, Аустрија
Међимурска жупанија, Хрватска
Вировитичко-подравска жупанија, Хрватска
Осијек, Хрватска
Копривничко-крижевачка жупанија, Хрватска
Залска жупанија, Мађарска
Национални парк Балатон, Мађарска
Шомођска жупанија, Мађарска
Сомбор, Србија
Апатин, Србија

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ

Пројекат „Бициклистичка рута Европски Амазон“ суфинансира се у оквиру Дунавског Транснационалног програма Европске уније (ЕРДФ и ИПА фондови). Реализација пројекта је почела 1. јуна 2018. године и траје до 31. маја 2021 године. Укупна вредност пројекта је 3,176,000.00 евра, подељених између 15 партнера.

Више информација о пројекту можете пронаћи на службеним страницама, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube каналу. Ако желите примати све новости везане за пројекат, позивамо вас да се претплатите на службени newsletter.