„СПИЛИТ“ НАКОН САМО ДВА МЕСЕЦА НАПУСТИО СОМБОР! РАДНИЦИ ОСТАЛИ БЕЗ ПЛАТА
„СПИЛИТ“ НАКОН САМО ДВА МЕСЕЦА НАПУСТИО СОМБОР! РАДНИЦИ ОСТАЛИ БЕЗ ПЛАТА

Постоји реална могућност да комплетна фабрика намештаја у Врању „Спилит“ буде продата, а производња поново покренута, пишу „Вечерње новости“. Након што је у Врању без посла остало 400 радника „Спилита“ иста судбина је задесила и десетоструко мањи број њихових колега по послодавцу, који су од недавно радили у закупљеним халама некадашње сомборске фабрике „Застава специјални аутомобили“, објавио је новосадски „Дневник“ пре два дана.

Након што су власници и руководство фабрике пре неколико дана изненада нестали, остављајући око 400 радника производње на цедилу, као и многобројне купце намештаја из продавница „Нефа“, ситуација би, како наводи београдски дневник, могла да се промени.

Према информацијама листа, још у петак поподне је руководство града Врања успело да после безуспешних покушаја, ступи у контакт са руским власником Андрејом Ходасовичем, који је челнике града обавестио да има жељу и намеру да прода фабрику.

Како пишу „Новости“, он је, на питање зашто је преко ноћи напустио компанију, одговорио да је био незадовољан менаџментом и робом.

У разговору са челницима града је истакао и да је посао у последње време ишао лоше због незадовољавајућег квалитета производа, што су потврђивале честе рекламације и због чега је трпео бизнис, наводе „Новости“.

С друге стране, како пише лист, радници тврде да су имали пуно посла, да готово нико није користио годишњи одмор, као и да су производили робу, не само за српско тржиште, већ и за БиХ, Северну Македонију и Словенију.

  • Иако је било речи да су Руси однели машине, тврдим да нису. Производња може одмах да се поново покрене. Ми верујемо да ће се то и десити. Спремни смо да даноноћно дежурамо како се неко не би усудио да однесе репроматеријал или машине. Међутим, уверили су нас да је обезбеђење у сталном контакту са полицијом и да нема потребе да радници брину о имовини, рекао је за „Новости“ један од мајстора са производне линије.

И погон „Спилита“ у Сомбору, који је отворен 18. марта ове године, затворен

По истом сценарију као у Врању, компанија која, макар по подацима са компанијског сајта, ради у склопу тамошње „Нефа гроуп“, и у Сомбору је без икаквог додатног образложења само обавестила тренутно запослене раднике да нема више потребе за њиховим ангажовањем, па се тако од пре неколико дана нико у закупљеним халама не појављује, нити се директор овог погона Маријан Богдановић јавља на мобилни телефон.

Према речима појединих радника, који су иначе добијали уговоре о раду орочене на по свега један месец, послодавац је и њима остао дужан једну зараду, али пошто су у међувремену и званично одјављени, главна брига им је да пронађу нови посао, без велике наде да ће до, ионако мизерне, једномесечне зараде у сомборском „Спилиту“ икада доћи. Како се радило о погону за склапање готових панела намештаја који су стизали управо из Врања, приликом чега је коришћен само основни ручни алат, гашење сомборског погона није привукло већу пажњу демонтажом машина којих није ни било у закупљеним халама.

Прошле године по истом рецепту из Сомбора нетрагом нестали и браунфилд инвеститори из Бангладеша

„Спилит“ није прва фабрика за коју је почетак рада у празним халама „Застава-специјални аутомобили“ значио уједно и неславан крај, након чега су кратких рукава, по правилу, остајали радници. Прошле године су исто тако нетрагом нестали и браунфилд инвеститори „Прити светерс“ из Бангладеша, чији је погон започео али и брзо прекинуо производњу трикотаже, након чега је стотинак радника остало ускраћено за неколико зарада.

Погон „Спилита“ у Сомбору је отворен недавно, тачније 18. марта ове године, а како се незванично могло сазнати и тако краткотрајни боравак ове фирме у Сомбору обележен је великом флуктуацијом радне снаге, која је без изузетка склапала једномесечне уговоре о раду. Како је један од правних основа за било какву државну субвенцију намењену програмима подстицања запошљавања, ангажовање радника посредством НСЗ и то на неодређено време, државни буџет највероватније није оштећен пропашћу ове сомборске фабрике. (РТВ)