ТЕРАПИЈСКО ЈАХАЊЕ ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ И МАЛИШАНЕ ИЗ СОМБОРСКОГ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА
ТЕРАПИЈСКО ЈАХАЊЕ ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ И МАЛИШАНЕ ИЗ СОМБОРСКОГ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА
  • Категорија:Друштво

У оквиру пројекта „Ухвати гриву“ који је подржала Фондација Ана и Владе Дивац, а који реализује Удружење грађана „Грива“ из Сомбора, организоване су обуке асистента за терапијско јахање као и индивидуални тренинзи. У програм су континуирано укључена деца предшколског и основношколског узраста са сметњама у развоју, њихове породице и стручне службе образовних установа које деца похађају, као и деца из Прихватног Центра у Сомбору.

Удружење грађана „Грива“ активности реализује захваљујући конкурсу „Можемо и ми“, реализованом у склопу „Подршке становништву у заједницама погођеним избегличком кризом“, коју Фондација Ана и Владе Дивац спроводи уз подршку Фондација за отворено друштво у Сомбору, Обреновцу и Шиду.

Удружење грађана „Грива“ ове године спроводи четири програма и то: индивидуалне третмане, групне активности асистиране коњима (намењене деци предшколске установе „Вера Гуцуња“, ШОСО „Вук Караџић“, деци основних школа града Сомбора која наставу похађају по прилагођеном програму, а у оквиру пројекта „Ухвати гриву“ и деци из породица погођених мигрантском кризом из прихватног центра Сомбор), обуку за асистенте у терапијском јахању и основну обуку јахања/рекреативно јахање.

„Грива“ је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано ради остваривања циљева из области развоја и унапређења терапијског, педагошког и рекреативног јахања, као и едукације грађана, а посебно деце, о значају подизања квалитета живота и очувања животне средине и јавног залагања за активно учешће и доступност свим грађанима (а нарочито деци и младима из осетљивих група) у остваривању наведених циљева.

Удружење је почела са радом 2009. године, прво као неформална група ентузијаста, а затим као регистровано Удружење грађана. До сада је у свим програмима „Гриве“ учествовало више од 250 корисника у око 1800 индивидуалних и групних сесија. Данас удружење броји преко 120 активних чланова, има сарадњу са струковним удружењима и удружењима која окупљају младе из осетљивих група, као и једним бројем специјализованих локалних установа. Своје основне програме „Грива“ реализује на простору економије Средње пољопривредно-прехрамбене школе Сомбор, са којом има уговор о партнерству. Простор располаже мањежом-јахалиштем, испустом за коње, шталама, седларником и одговарајућим пратећим просторијама. У сарадњи са партнерима, „Грива“ се труди да простор непрекидно дорађује, допуњује и оплемењује у функционалном смислу.