ТОКОМ ЈУНА И ЈУЛА У СОМБОРСКОМ ПОРОДИЛИШТУ РОЂЕНО 167 БЕБА
ТОКОМ ЈУНА И ЈУЛА У СОМБОРСКОМ ПОРОДИЛИШТУ РОЂЕНО 167 БЕБА
  • Категорија:Друштво

Сомборско породилиште и у отежаним условима које је наметнула пандемија КОВИД-19 ради редовно. Према речима надлежних, породилиште није престајало са радом, порођаји се обављају нормално а поштују се све процедуре и препоруке Министарства здравља Републике Србије и Кризног штаба. У складу са тим, запослени носе заштитну опрему, труднице се пре порођаја тестирају на корона вирус а обезбеђен је и изолациони део за пријем и смештај КОВИД позитивних трудница, како би се и њихов порођај одвијао безбедно, а да не угрожава здравље осталих пацијенткиња.

Према подацима које је Сомборњуз добио из сомборског породилишта, током јуна месеца ове године у сомборском породилишту је обављен 81 порођај и рођено је 82 бебе, док се током јула (закључно са 29.07.2020. године), у овој установи породило 79 жена а свет је угледало 85 беба.

Претходне године у породилишту Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор је забележено 879 порођаја, а од 01. јануара 2020. године закључно са данашњим даном (29.07.2020.) у овој установи се породило 459 жена.

Подсећамо, јуче (28. јула) је потписан уговор о финансирању радова реконструкције сомборског породилишта, у оквиру које ће постојећи простор бити адапиран тако да се добије већи број соба са мање кревета, биће реновирани тоалети и друге просторије, како би се створили бољи услови за боравак породиља и трудница, али и за рад особља. У плану је и увођење нове услуге, којом се даје могућност да најближи чланови породице већ прве дане живота бебе проводе заједно са мајком у породилишту.

Град Сомбор је за реконструкцију издвојио износ од 10.000.000 динара, а преко конкурса Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику за исту намену одобрена су средства у износу од око 11.000.000 динара.