У ЦЕНТРУ СОМБОРА ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕЛАН“
У ЦЕНТРУ СОМБОРА ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕЛАН“
  • Категорија:Друштво

Традиционална Ретроспективна изложба „Еланове“ ликовне колоније одржана је протекле суботе, 24.08.2019. године на платоу испред зграде Жупаније у Сомбору.

– Једна оваква манифестација представља посебан догађај и посебно богатство за Сомбор, с обзиром да Град Сомбор има шест установа културе, неколико десетина културно-уметничких друштава, самосталне уметнике, бројне програме и традиционалне манифестације које баштинимо дуги низ година. Ипак, сваке године се трудимо да добијемо и по неку нову, те да јој дамо један посебан печат и значај. Оно што ову ликовну колонију разликује од свега тога, јесте чињеница да је организатор једног оваквог догађаја неко ко није установа културе и не бави се културом, а то је Завод за извршење кривичних санкција у Сомбору, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Начелник Управе за извршење кривичних санкција у Министарству правде, Милан Танасковић рекао је да је ово ретко место на коме се сусрећу ликовни уметници и осуђена лица и истакао да је ово манифестација која је понос целог система и свих запослених у Казнено-поправном заводу у Сомбору који сваке године улажу напоре да традицију прати и квалитет.

„Еланова“ ликовна колонија траје већ 24 године, броји око 1100 уметничких дела и окупља уметнике из Србије и региона, али и осуђена лица која показују склоности ка ликовном старалаштву.