У МОНОШТОРУ ОДРЖАН ПРВИ ФЕСТИВАЛ СОЛИДАРНОСТИ
У МОНОШТОРУ ОДРЖАН ПРВИ ФЕСТИВАЛ СОЛИДАРНОСТИ
  • Категорија:Друштво

У оквиру „Бодрог Феста“, 10. августа је у Бачком Моноштору одржан први Фестивал солидарности, у оквиру којег су Организације цивилног друштва које константно раде на побољшању квалитета живота и решавању проблема локалног становништва на територији града Сомбора представиле различите радионице, културне, креативне, ликовне и еколошке активности.

Сомборски едукативни центар је организовао креативне радионице за најмлађе, Друштво подводних активности је представило своју опрему као и реализоване активности, Удружење Подунав је организовао гастро радионицу са корисницима Прихватног центра у Сомбору, док је Удружење Натура представило своје реализоване активности. Сомборски омладински БООМ је одржао еко трибину о рециклажи и делио поклоне посетиоцима Фестивала за донате лименке и други рециклажни материјал Удружење Грива, чији је циљ да развије терапијско јахање као признату методу подршке деци и младима са сметњама у развоју, одржало је показни час јахања као и вожњу фијакером за најмлађе учеснике Фестивала Солидарности. Удружење Подунав је са корисницима Прихватног центра направило скулптуру арапског коња коју супоклонили Удружењу Грива и њиховим корисницима. Корисници прихватногцентра за мигранте и избеглице у Сомбору учествовалису у свимовим активностима.

  • Пројектом „Ухвати гриву“ по први пут је у програм терапијског јахања укључена и група деце из прихватног центра Сомбор. То су деца која похађају Основну школу у Сомбору, а ми им овим пројектом пружамо додатне ваншколске активности, како би им бар делимично вратили радости детињства, рекао је Горан Лекић, председник Удружења Грива.
  • Фондација Ана и Владе Дивац је од почетка мигрантске кризе укључена у активности, како би обезбедила боље услове живота мигрантима док се налазе у нашој земљи, али и пружила помоћ локалном становништву у општинама које су највише погођене мигрантском кризом. Драго нам је да смо ове године имал иприлику да подржимо пројекте и иницијативе у Сомбору, рекла је координаторка пројекта Ивана Живановић.

Она је истакла да је у Сомбору подржано шест иницијатива укупне вредности од 2,3 милиона динара, а посебан нагласак стављен је на оне пројекте који се реализују у руралним срединама, а укључују великиброј људи и покривају области које имају највећу корист за локалну заједницу, као што су култура, образовање, спорт и екологија.

Конкурс „Можемо и ми“ спроводи Фондација Ана и Владе Дивац у оквиру пројекта „Подршка становништву у заједницама погођеним избегличком кризом у Србији“, уз подршкуФондација за отворено друштво.