У СОМБОРСКОМ ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „Михољдански крајолик“
У СОМБОРСКОМ ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „Михољдански крајолик“
  • Категорија:Култура

При крају садржајног програма традиционалне октобарске манифестације „Сунчана јесен“ у сомборском Геронтолошком центру, одржана је ликовна колонија „Михољдански крајолик 2019“, коју ова установа трећи пут организује у простору Дома пензионера на Првомајском булевару. У раду ове колоније, чији је уредник концепта и селектор Давид Кецман Дако, књижевник и критичар из Сомбора, учествују само сликарке, махом академског образовања.

Током два дана трајања колоније (26. и 27. октобра 2019. године) у сомборском Геронтолошком центру је стварало шеснаест сликарки, махом из Сомбора и то: Татјана Армуш, Мила Алексић, Данијела Тасић Цветковић, Кристина Бења, Ђурђица Мркаило, Цецилија Милер, Јелена Златар и Ружица Бербер. Временом је успостављена и сарадња са ликовним удружењима из окружења, најпре из Врбаса, те су се из тог града ове године позиву одазвале Јулија Ђокић и Марија Николић. Ту је и учешће сликарке из Куле Снежане Давидовић, а из Аде је учествовала академска сликарка Валерија Барна. Као и прошле године, ни овом приликом није изостало учешће Сандре Јањатовић, из Новог Сада, Љиљане Недељков, из Бачке Паланке, те Верице Чупић Јошић, из Бачког Јарка. Захваљујући учешћу Раде Марковић, академске сликарке која живи и ствара у Дарди (Хрватска), овогодишњи „Михољдански крајолик“ наговестио је могућност остваривања програма прекограничне сарадње.

  • Поносимо се свим оним што достижемо захваљујући организовању чак две колоније током само једне године, а обе су у октобру. Оваквим стваралачким манифестацијама настојимо да у новоадаприраном простору наше установе све слике буду достојно презентоване и на радост, како старијих људи о којима бринемо, тако и свих који разним поводима овде готово свакодневно долазе, рекао је Зоран Дрча, директор Геронтолошког центра „Сомбор“.