У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ
  • Категорија:Друштво

Поводом Светског дана породице и реализације завршне активности пројеката „Родна освешћеност, превенција дискриминације и насиља у вртићима и школама“, у Основној школи „Братство јединство“ Сомбор одржана је пригодна свечаност на којој су учествовали ученици и наставници из три школе и то: школе ментора у овом пројекту ОШ ,,Братство јединство“ Сомбор и две партнерске школе ОШ „22.октобар“ Бачки Моноштор и ОШ „Мирослав Антић“ из Чонопље.

Поздрављајући ученике и запослене из ове три основне школе, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић захвалила се свим учесницима на доприносима и активностима које су спроведене у оквиру овог пројекта.

  • Породица је један од најзначајнијих елемената сваког друштва, о чему ће те сигурна сам учити касније, али је веома битно да свако од нас осећа приврженост ужој и широј породици, школи и заједници у којој та иста породица живи и чини једну целину. Свакако да је битно, а што је и циљ ове иницијативе, да се како у образовним институцијама и установама тако и у целом друштву, подржи развој нулте толеранције и искорењивање насиља над женама и девојчицама, уз освешћивање родне равноправности као превентивног механизма. Битно је да се поштујемо као личности и да се уважавамо, а онда неће бити ни насиља јер ћемо проблеме решавати компромисом а свакако ћемо се као појединци са својим способностима борити да свако да свој допринос, тако да када останемо сами и станемо испред огледала знамо да смо дали свој максимум и да смо учинили најбоље. У том смислу ова тема јесте веома значајна, треба је саслушати и дати свој допринос, истакла је Душанка Голубовић.

Пројекат „Родна освешћеност, превенција дискриминације и насиља у вртићима и школама“ је почео са реализацијом 2017. године, а од прошле године укључила се и предшколска установа ,,Вера Гуцоња“ Сомбор. Пројекат има две компоненте, предшколску – у којој се пилотира истраживачка пракса и програм превенције насиља са фокусом на родно засновано насиље, за рад са децом и породицама, и школску – у којој се примењује постојећи програм родно заснованог насиља и развија модел подршке школе ментора партнерским школама.