У СОМБОРУ ОДРЖАН СЕМИНАР ИНКЛУЗИВНОГ ЏУДОА „ЈЕДНАКИ У РАЗЛИЧИТОСТИ“
У СОМБОРУ ОДРЖАН СЕМИНАР ИНКЛУЗИВНОГ ЏУДОА „ЈЕДНАКИ У РАЗЛИЧИТОСТИ“
  • Категорија:Друштво

У Сомбору је одржан 2. Међународни семинар за џудо за особе са сметњама и инвалидитетом под називом „Једнаки у различитости“. Семинар је организовао Џудо савез Србије, а у техничкој организацији Џудо и самбо клуба „Бачка“ и уз подршку Града Сомбора.

У свечаној сали Скупштине града присутни тренери и спортски радници из региона су могли да чују стручна предавања проф. др Николе Чанка са Новосадског универзитета, дефектолошкиње Јасмине Бенчић, тренера адаптивног џудоа у Словенији Тома Дадича, тренера адаптивног џудоа из Велике Британије Роја Курта и тренера адативног џудоа у Словенији др Сама Маслеше, а након тога је одржана и практична демонстрација џудоа за особе за сметњама.

  • Ово је један у низу семинара које Џудо савез Србије организује на разне теме, а ово је други по реду који се тиче џудоа за особе са инвалидитетом. Џудо клуб „Бачка“ је започео један леп пројекат инклузивног џудоа, а онда смо ми кренули у реформу Савеза пре две године, препознали потребу да формирамо једну комисију која ће се бавити спортистима особама са инвалидитетом, тако да смо спојили наше жеље и идеје са оним чиме су они већ почели да се баве – рекао је директор Џудо савеза Србије, Драган Атанасов.

Председница Комисије за развој и унапређење џудоа за особе са инвалидитетом Сајонела Крга изразила је наду да ће овај Међународни семинар постати традиционалан јер су у пракси већ видљива позитивна искуства и последице.

Проф. др Никола Чанак, један од предавача, рекао је да је пре пуно година имао прилику да се први пут сретне са инклузивним аспектом џудоа.

  • Педесет година касније ми је веома драго да видим баш овде у Сомбору, који је на неки начин био расадник новога у едукацији и историјски и на сваки други начин, да баш уз Џудо клуб „Бачка“ у Сомбору се развија инклузивни џудо. У свету се инклузивном џудоу посвећује велика пажња због тога што је то специфичан спорт којим се развија тело, ум, духовност, висок степен етике, морала и емпатије, тако да се показао као добро средство инклузије, а резултати су видљиви како у масовности, како у побољшању нивоа и квалитета живота људи који су укључени у овај програм, истакао је професор Чанак.

Семинар је кроз неколико компоненти организован тако да пре свега упозна учеснике са сврхом и наменом инклузивног џудоа, односом појединца, друштва и инклузије, а и увођењем инклузивног џудоа у програм многих заинтересованих клубова.