У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ НЕНАДА БАРАЧКОГ“
У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ НЕНАДА БАРАЧКОГ“
  • Категорија:Култура

У петак, 31. маја, по благослову Његовог Преосвештенства Г. Др Иринеја (Буловића), Епископа новосадског и бачког, сомборског и сегединског, у Градском музеју у Сомбору отворена је изложба „Ненад Барачки, свештеник, мелограф, професор“, којом је отпочета тродневна манифестација ”Дани Ненада Барачког” (31.05.-02.06) посвећена обележавању 80 година од упокојења Проте Ненада Барачког.

Изложбу су отворили Петер Мраковић, в.д. директора Градског музеја у Сомбору, проф. др Ненад Ристовић, филолог и појац и презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски у име Њ.П. Епископа бачког Г. Др Иринеја. Изложба је организована уз помоћ Епархије бачке, Музиколошког института САНУ (проф. др Даница Петровић,научни саветник и др Наташа Марјановић, научни саветник), Градског музеја у Сомбору, потомака породице Барачки, Града Сомбора, Канцеларије за сарадњу са црквана и верским заједницама Министарства правде Републике Србије и многобројним поштоваоцима дела Проте Ненада Барачког.

Изложба ће бити отворена 11 дана (до 10. јуна).

Дан касније, 01. јуна у Свечаној сали „Жупаније“ одржан је округли сто посвећен животу и делу Проте Ненада Барачког, на којем су говорили еминентни стручњаци из читаве Србије, а потом је у Храму Светог Георгија одржана смотра црквених хорова.

На смотри су поред домаћег хора учествовали: Мешовити црквени хор ”Св. Јован Крститељ” из Бачке Паланке којим диригује Снежана Жујић, Црквени хор ”Св. Роман Мелод” из Суботице којим диригује Драгана Николић, Хор Православне српске саборне цркве у Темишвару којим диригује Јоца Бугарски, Црквени хор ”Св. Георгије” из Новог Сада којим диригује Богдан Ђаковић и Црквени хор ”Св. Георгије” из Београда- Чукарица којим диригује Емилија Милин.

На програму су била дела православне духовне хорске музике, уз једну песму по запису Проте Ненада Барачког. Гост смотре био је и Његово Преосвештенство Г. Лукијан, Еписпок будимски и администратор Епархије темишварске.

На крају смотре се архијерејски намесник сомборски, презвитер Саво Николић захвалио Преосвећеном Владици Г. Лукијану и гостима којима је поделио захвалнице. Славље је настављено уз послужење и братско натпевавање хорова. Смотру су помогли Град Сомбор и Министарство Правде Републике Србије.

У недељу, 2.јуна, по благослову Његовог Преосвештенства господина Иринеја, Епископа бачког,у Храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, евхаристијским сабирањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске господин Лукијан, уз саслужење протојереја-ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог и многобројнога свештенства и ђакона Епархије бачке. На Светој Литургији су саборно појали удружени хорови, учесници смотре црквених хорова.

Након Свете Литургије одржан је Помен Протојереју Ненаду Барачком, којим се завршила манифестација „Дани Ненада Барачког“, организована под покровитељством Епархије бачке. За ову прилику композиторка Наташа Ђурагић је компоновала по запису Проте Ненада Барачког две песме, које су на Помену саборно извели хористи.

Ненад Барачки је рођен 25. септембра 1878. године у Бођанима, Војводина. Школовао се у Сремским Карловцима и манастиру Ковиљу, а по завршетку богословије уписао је Филозофски факултет у Београду. Касније је службовао као парохијски свештеник у Темишварској епархији до почетка почетка Првог светског рата, а током рата служио је као војни свештеник у јединицама аустроугарске војске. Учествовао је на Париској мировној конференцији (1919. године). После рата предавао је веронауку, појање и био хоровођа у мушкој учитељској школи у Сомбору. Био је члан Матице српске и Друштва светог Саве. Умро је у Сомбору 23. маја 1939. године.

Током већег дела живота бавио се српским црквеним појањем, бележећи савременим нотним системом велики број традиционалних црквених песама.