У СОМБОРУ ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА О ЗОРАНУ СТОШИЋУ ВРАЊСКОМ
У СОМБОРУ ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА О ЗОРАНУ СТОШИЋУ ВРАЊСКОМ
  • Категорија:Култура

У Свечаној сали Жупаније одржана је промоција монографије о Зорану Стошићу Врањском „У пространству слике“, аутора Саве Степанова. Монографија, посвећена сликару који ствара више од шест деценија, настала је као резултат сарадње Сомбора и Врања, односно Градског музеја Сомбор и Народног музеја Врање.

  • Животни пут Зорана Стошића је доказ културног значаја Сомбора. Господин Стошић је као млад човек, тражећи свој уметнички израз, дошао у додир са Сомбором, и привучен његовом уметношћу, одлучио да у њему проведе живот. Постао је значајан уметник и својим делом доприноси култури нашег града. Хвала му на свему што чини за Сомбор. Захвалност му изражавамо и монографијом „У пространству слике“, рекао је Члан Градског већа за област културе и образовања Немања Сарач.

Зоран Стошић Врањски је сликар веома препознатљивог и високо котираног опуса који обухвата уљано сликарство, цртеж, акварел, пастел и колаж. Монографија познатог уметника који је рођен у Врању, а живи и ради у Сомбору, објављена је поводом три велика јубилеја: осамдесет година живота, шездесет година стваралаштва и двадесет пет година донација градским легатима.

  • Ја је дожвиљавам као једну захвалност тих градова који су се договорили да направе ову монографију. То је за мене један споменик – да се град Врање, мој родни град и Сомбор, одужују мени као сликару, истакао је овом приликом Стошић.