УКЉУЧИВАЊЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У ОДЛУЧИВАЊЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ
УКЉУЧИВАЊЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У ОДЛУЧИВАЊЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ
  • Категорија:Друштво

Град Сомбор већ пету годину за редом спроводи процес укључивања грађана у одлучивање о трошењу средстава која се прикупљају кроз наплату пореза на имовину. На тај начин се повећава интересовање грађана за утрошак средстава који сви плаћају, а такође, подиже се свест о значају укључења грађана у одлучивање на локалном нивоу.

Током претходне четири године, спроведена су четири циклуса Партиципативног буџетирања у оквиру којих си грађани давали своје предлоге и гласали за најбоље, који су реализовани у оквиру градског буџета. Наредни логични корак био је проширење активности у оквиру процеса укључивања грађана и подизања транспарентности у раду локалне самоуправе.

У оквиру USAID-овог Пројекта за одговорну власт Град Сомбор је изабран за добијање техничке подршке због високог нивоа интересовања и опредељености за спровођење реформи које су усмерене на борбу против корупције унапређење одговорне власти и учешћа јавности у управљању локалном заједницом. Један од првих корака је укључивање јавности у креирање буџета, те је донета одлука да се крене са јавним расправама о буџету града Сомбора, по месним заједницама како би се свим грађанима омогућило да на директан начин кроз комуникацију са надлежнима у Градској управи изнесу приоритете својих заједница.

Први састанак биће одржан у уторак 5. новембра 2019. Године у Великој сали Жупаније за све градске месне заједнице и заинтересоване грађане, са почетком у 12 часова.

Распоред осталих састанака изгледа овако:

Среда 6. новембар 2019. године у 12 часова у МЗ Бездан за месне заједнице Бездан, Бачки Брег, Колут и Бачки Моноштор
Четвртак 7. новембар 2019. године у 12 часова у МЗ Кљајићево за месне заједнице Кљајићево, Чонопља и Телечка
Уторак 12. новембар 2019. године у МЗ Станишић у 12 часова за месне заједнице Алекса Шантић, Станишић, Милетић и Риђица
Среда 13. новембар 2019. године у 12 часова у МЗ Стапар за месне заједнице Стапар и Дорослово
Четвртак 14. новембар 2019. године у 12 часова у МЗ Гаково за месне заједнице Гаково и Растина.
Стварање добре управе је дугорочан процес који тражи учешће и поверење јавности, односно грађана, те је потребно и даље подстицати активности у областима учешћа грађана и одговорнијег и транспарентнијег рада локалне самоуправе. Због тога је Сомбор препознао значај и прихватио ширење Партнерства за отворену управу на локалном нивоу.