ЗЛОСТАВЉАЊЕ СТАРИЈИХ ОСОБА-ТЕМА О КОЈОЈ СЕ ЋУТИ
ЗЛОСТАВЉАЊЕ СТАРИЈИХ ОСОБА-ТЕМА О КОЈОЈ СЕ ЋУТИ
  • Категорија:Друштво

Градско удружење пензионера Сомбор је у сарадњи са Црвеним крстом из Сомбора, а под покровитељством Града Сомбора у просторијама овог удружења организовало предавање на тему „Злостављање старијих особа“. О теми јеговорила Наташа Тодорић, психолог, запослена у Црвеном крсту Србије као стручни сарадник на програмима и истраживањима која се баве старењем, аутор и коаутор многобројних научних радова на тему старења и старости.

Злостављање старијих особа је тема о којој се ћути: физичко, психичко, финансијско, сексуално злостављање и занемаривање старијих особа. Како препознати, коме се обратити за помоћ само су неке од теза о којима се могло чути на предавању.

  • Потребно је променити породични и кривични закон да се старије особе препознају као особе под посебним ризиком. Потребно је причати о старењу и старости у позитивном смислу, а не да је старење болест и да стари ништа не доприносе, потребно је едуковати чланове породица који брину о старијим особама који су недовољно едуковани, како да квалитетно брину, како да комуницирају са дементном особом. У локалној заједници треба да имају неке услуге предаха, јер је често проблем управо синдром изгарања и то да не знате болест и онда се ствара нервоза и долази до насиља у породици, рекла је Наташа Тодорић. Она је истакла да никад не треба да заборавимо да су људска права старијих данас, наша људска права сутра.

Предавању су присуствовали и градски већник задужен за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић и секретар Црвеног крста Сомбор Биљана Клипа.